Projects

Sector: ,

Project:

Avtrade Ltd Headquarters

Construction value:

£20,000,000

Design team:

Client: 

Avtrade Ltd

Architect: 

Crowther Associates

Project ManagerQuantity Surveyor: 

Tulley De’Ath

M & E Consultant: 

Building Services Design

A contemporary, sustainable HQ building in rural Sussex

 

Background

Specialist providers of aircraft component services including trading, pooling and the repair management of spare parts, Avtrade Ltd was seeking to build an exciting new global headquarters building, incorporating transport and warehousing facilities. The chosen site was in a rural location in West Sussex, within easy reach of Gatwick Airport.

 

Challenge

Planning requirements together with Avtrade’s own commitment to sustainability dictated that the successful design would be environmentally-friendly while also meeting budget constraints.

 

Additional challenges were posed by the rural nature of the location – a former egg farm. With gas, water and power coming from up to two miles away, close co-operation with utility companies would be an essential feature of the project. The rural location also meant that the planning authority was concerned at the possibility of light pollution caused by the road and car park lighting.

 

Solution

As M&E consultants, our design incorporated renewable energy technology that would provide at least 15% of the total consumption of the headquarters and warehousing. The project features a range of green technologies including ground source heat pumps, CHP and natural ventilation strategies.

 

All warehouse services were designed to accommodate large items, such as commercial aircraft wings and engines, and enable them to be moved around inside with ease. We also carried out in-depth calculations and modelling to allay the planning authority’s fears regarding light pollution.

 

Outcome

Avtrade now benefits from a robust and well-designed facility that meets the company’s specific needs, complies with stringent planning requirements and delivers a high degree of sustainability. In fact, the CHP unit has decreased the client’s electricity bills by over 20% compared to base benchmarks.

 

The completed development comprises two separate office buildings totalling 52,000 sq ft and a warehouse building of 90,000 sq ft. Outside, the project has enhanced the rural landscape with new tree planting, wild flower meadows and attenuation ponds.

All photos with kind permission from Crowther Associates Architects LLP