Projects

Sector:

Project:

New Walk Museum, Leicester

Construction value:

£300,000

Design team:

Client: 

Maber Architects

Architects: 

Maber Architects

Main Contractor: 

Jeakins Weir

M&E Consultants: 

Building Services Design

Background

New Walk Museum and Art Gallery originated in 1849, presenting to Leicester it’s various collections of science and art, internationally and locally. As one of the first public museums in the United Kingdom, New Walk’s collections have grown and matured over the last 160 years. The building has been expanded several times, most recently in 2011. The ground floor hosts Prehistoric, Egyptian History and Animal Evolution exhibitions. The first floor includes an Arts and Crafts Gallery, Picasso Ceramics and German Expressionist collections.

Working alongside Leicester City Council and Maber Architects, BSD was appointed to provide detailed M&E design services for a grand new entrance at New Walk Museum. Transforming the entrance would mean redevelopment of the ground and first floor, including the foyer to the Grade II listed building.

 

Challenge

The museum has been refurbished a number of times which revealed a number of existing services that required modernising to fall in line with current regulations. During the phased works the building had to remain open to the public. Careful consideration to the existing infrastructure and life safety systems was required to ensure continual operation of the building.

 

Solution

The initial phase of design works was to include a highly detailed site survey, along with quality and audit sessions. To ensure constant visitor access the works were phased. We worked alongside the buildings users to ascertain redundant services. BSD held regular site visits to ensure that all site teams were progressing on time, to the level of quality expected for a heritage project.

 

Outcome

The museum now boasts a new lift and a spiral staircase, ready to take visitors to the first-floor galleries. Skylights and upper-floor windows have been restored, allowing natural light into the refurbished entrance, and a new reception area has been created. BSD are proud to have worked on a project that has such significant value to the City of Leicester.