Projects

Sector: ,
,
,

Project:

The University of East Anglia, Crome Court Student Accommodation

Construction value:

£12,000,000

Design team:

Client: 

The University of East Anglia

Project Manager & Quantity Surveyor: 

AECOM

Architect: 

LSI Architects

Main Contractor: 

Kier Construction

M & E Consultant: 

Building Services Design

These days, higher education is a competitive market. In Crome Court, we have a visually stunning, environmentally advanced and efficient student residence that perfectly complements our academic reputation. We've worked with BSD on a number of projects and here, yet again, they delivered to the highest standards.

Adam Simpson, Head of Engineering & Infrastructure. Estates & Building Division, UEA

An environmentally sustainable, architecturally significant building

 

Background

The University of East Anglia (UEA) in Norwich is a prominent UK university ranked in the top 1% of Higher Education institutions in the world. It is also a leading member of the Norwich Research Park, one of Europe’s biggest concentrations of researchers in the fields of environment, health and plant science. To enhance this growing reputation and meet increased demand for student accommodation, UEA decided to build a new 234-bed environmentally friendly student residence, known as Crome Court.

 

Challenge

The challenge was to meet the university’s high expectations regarding environmental performance. Renewables were to be play a key role in the design, with CO2 emissions kept as low as possible. In addition, Crome Court had to be constructed within a tight, non-negotiable timeframe in order to be ready for a new intake of students.

 

Solution

Appointed as consultants, we produced detailed design and handled the project management of the mechanical and electrical services for Crome Court. Our involvement extended from the planning and construction stages through to commissioning and drew on our extensive experience and expertise in both BIM and REVIT.

 

The advanced environmental aspects of the building include triple glazing, solar energy panels, grey water recycling to flush toilets and a green living wall to complement the landscape of the campus. Around 69% of the energy consumed by Crome Court is expected to be provided by renewable sources, and the building will produce 95% less CO2 than a structure of similar size built to comply with normal building regulation standards.

 

Outcome

Situated near the Bluebell Road entrance to the campus, Crome Court is now providing UEA with state-of-the-art student living accommodation. It is recognised as one of the UK’s leading examples of a building that is both environmentally sustainable and architecturally significant.

 

Awards

Construction Computing Awards, Collaboration Project of the Year 2014

RICS Awards, Design through Innovation 2015

Green Gown Award for the Built Environment 2015

All photos by kind permission of LSI Architects